Lubisz makaron, ale nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Poznaj makaron z zielonego groszku
Groch towarzyszy ludziom od tysięcy lat, ale szczególnie upodobał go sobie król Francji, Ludwik XIV. Jak się okazuje Król-Słońce dobrze wybrał swoje ulubione warzywo, ponieważ groszek to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Zawiera witaminy A, C i E oraz bardzo dużo witaminy K, ważnej w procesie wchłaniania wapnia. Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz minerałów takich jak magnez, potas i żelazo, którego brak może prowadzić do anemii, gdyż wchodzi ono w skład czerwonych krwinek.
Badania wykazały również, że groszek może obniżać poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Warzywo to jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed rozwojem raka.
Makaron z groszku
Makaron z mąki grochowej jest bezglutenowy, co jest bardzo ważne dla osób chorujących na celiakię oraz unikających glutenu w diecie. Jest lekkostrawny oraz zawiera dużo błonnika (w 100 g zawiera 9 g błonnika). WHO zaleca spożywanie błonnika w ilości ok. 25 g dziennie. Niestety większość ludzi spożywa błonnik poniżej zalecanej normy, a uznaje się, że niedobory błonnika są jednymi z głównych przyczyn rozwoju otyłości.
Badania pokazały również, że osoby spożywające odpowiednie ilości błonnika są mniej narażone na schorzenia układu krążenia w porównaniu z tymi, którzy jedzą go mało. Makaron z zielonego groszku zawiera również dużo białka, które jest niezbędne dla wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. W 100 g takiego makaron znajduje się 22 g białka. Biorąc pod uwagę, że na kg masy ciała potrzebujemy ok. 1 g białka dziennie, to przy wadze na poziomie 66 kg taki makaron dostarcza aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na białko.
Ugotuj makaron z zielonego groszku z sosem z groszku i fety
Przepis: Makaron z zielonego groszku z sosem z groszku i fety
makaron z groszku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 opakowanie makaronu z zielonego groszku 250 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ opakowania sera feta
- ½ puszki zielonego groszku lub opakowania groszku mrożonego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaronDo garnka wlej dużo wody i zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 4 minuty, aby był al dente, czyli nie za miękki.
- Przygotuj sosNa patelni podsmaż oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem, dodaj groszek z puszki lub groszek mrożony. Podduś chwile, dodaj pokruszony ser feta i podgrzej chwilę razem.
- Podaj danieWymieszaj delikatnie makaron z sosem, dopraw pieprzem i podawaj